Pressmeddelande 3 februari 2017

Konstnärerna som ska utmana urban norm!

Kan en göra musik av landsbygdens ljud? Hur ser en cykel ut efter att en smyckeskonstnär har varit framme?  Vad har platsen för flygolyckan i Ojavagge att berätta? Och inte minst: vad har allt detta med urban norm att göra? Det får den som besöker #ungapålandsbygdens utställning i sommar reda på!

Nu är det klart vilka sju konstnärer som ska ta sig an den urbana normen i #ungapålandsbygdens turnerande sommarutställning. 70 ansökningar från hela landet har nu blivit sju kulturutövare, som är i startgroparna för att skapa verken som ska turnera över hela landet i sommar. Julia Löf, projektledare, har höga förväntningar på den kommande utställningen, som kommer att innehålla alltifrån musik och film till textilkonst.

-        Det är en fantastisk blandning av konstformer! Utställningsbesökarna kommer att få ta del av flera spännande konstnärskap och tankar om urban norm. Flera verk tar sig an kombinationen av olika normer som bland annat genus och sexuell läggning. Den som kommer med en bestämd bild av hur landsbygden är och vem som bor där kommer att få en chock, säger Julia Löf.

Under de kommande månaderna kommer de deltagande konstnärerna att arbeta fram sina verk och i slutet på maj blir det vernissage och turnéstart.

-        Det ska bli otroligt kul att följa med i hela processen från idé till färdigt verk och sedan få se vad vi får möta för reaktioner under vår sommarturné! Vi hoppas och tror att såväl landsbygdsbor som stadsbor i alla åldrar kommer att bli lika fascinerade och imponerade som vi är av all den kreativitet som finns i Sveriges landsbygder! säger Sofie Skalstad, projektledare.

 

Kulturutövarna som deltar i projektet:

        Mirja Palo, 32, Jokkmokk, Norrbotten. Foto/ljudinstallation.

        Lo Lindström, 20, Skellefteå, Västerbotten. Poesi/ljudinstallation.

        Morteza Golestani, 23, Ragunda, Jämtland. Mattknytning.

        Sanna Bodén, 30, Östersund, Jämtland. Kläder - form och funktion.

        Samantha Ohlanders, 27, Järvsö, Hälsingland. Musik.

        Annie Wahlén, 29, Holm, Halland. Smyckesdesign.

        Karolina Bång & Karin Casimir Lindroth, 33 resp. 29. Malmö och Emmaboda, Skåne/Småland. Serieteckning.

 

För kontakt med projektledare och kulturutövare samt eventuella bilder:
Julia Löf, projektledare                                     Sofie Skalstad, projektledare
☎  076-8235693 ✉  Lof.julia@gmail.com                                  ☎  072-2113713 ✉  sofie.skalstad@gmail.com

 

Pressmeddelande

14 november 2016

Kultur ska utmana den urbana normen

Vem vill vara med och förändra den stereotypa bild av landsbygden som målas upp inom populärkulturen och i media? Det undrar projektet #ungapålandsbygden som nu söker de unga landsbygdsbaserade kulturutövare som ska utmana den urbana normen med dem i en utställning som turnerar runt i Sverige sommaren 2017. 

-       Det ska bli väldigt spännande att se vad mötet med kulturutövarna leder till och vad de som tar sig an den här utmaningen har att säga om urban norm. Förhoppningsvis får även vi en rejäl tankeställare, säger Sofie Skalstad, en av två projektledare.


Projektet ska samla fem kulturutövare mellan 18 och 35 år som bor och verkar på landsbygden. Tillsammans får de möjligheten att tolka och utmana den urbana normen i en gemensam utställning med arbetsnamnet Ung kultur utmanar den urbana normen. Den som är ung kulturutövare kan nu ansöka om att få en summa pengar för att förverkliga sin idé under vårenMålet är att skapa en tankeväckande utställning av verk med olika uttrycksformer som sedan kommer att turnera runt till utvalda platser i hela Sverige under sommaren 2017. Projektet finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

-                  Genom initiativet ifrågasätter och problematiserar Unga på Landsbygden den felaktiga bilden av att det är i storstäderna all kreativitet finns samlad. Vi är stolta över att ge stöd till ett initiativ som utmanar den myten och som samtidigt lyfter fram unga konstnärer från landsbygden, säger Angelica Månsson Gerde, General Manager för Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Konst och kultur är starka bärare av normer och reflekterar samhället de skapas i, samtidigt som de har stor potential att omkullkasta våra invanda föreställningar och perspektiv.

-       Vi vill vitalisera och sprida tankarna om urban norm till landsbygdsbor över hela landet, för att komplettera diskussionen om urbanisering och landsbygdens framtid. Mötet med konsten ser vi som ett spännande sätt att öppna upp för diskussion, avslutar Julia Löf, som även hon projektleder initiativet.       

För kontakt och eventuella bilder:
Julia Löf, projektledare                            
☎ 076-823 56 93 Lof.julia@gmail.com

Sofie Skalstad, projektledare                    
☎ 072-211 37 13 sofie.skalstad@gmail.com


Pressmeddelande

3 september 2015

#ungapålandsbygden utmanar storstadsnormen – turnéstopp: Sundsvall/Hudiksvall

I helgen drar projektet #ungapålandsbygden igång sin landsomfattande turné och först ut är Sundsvall och Hudiksvall. Under Sundsvall Block Party och Hudiksvalls marknad kommer det föras samtal, intervjuas, filmas och fotas kring ämnen som storstadsnorm, attityder och demokrati. Hur ser det ut med ungas inflytande lokalt? Vad har samhället för attityder gentemot unga på landsbygden idag? Och vilken är egentligen Sveriges grymmaste håla?

Storstadsnormen förhärskar i samhället idag, både medialt, politiskt och socialt. Storstäder förknippas med liv, kreativitet och framgång medan landsbygden ofta får stå för det motsatta. Samtidigt sjuder det av liv på landsbygder runt om i Sverige och många unga bär på fantastiska idéer, de deltar i föreningslivet, de arrangerar konserter, picknickar och vernissager, de bygger verkstäder och skejtparker, de startar företag, anordnar studiecirklar och deltar i politiska debatter. De bidrar på en mängd olika vis till att deras hemort blir en bättre och mer levande plats. Så varför syns inte detta och varför avspeglas det inte i politik och media? Med en höstturné på landsbygder i hela landet kommer #ungapålandsbygden punktmarkera storstadsnormen och bygga ett nätverk för att lyfta dessa frågor, för att uppmärksamma ungas situation, engagemang och liv på landsbygder och för att stärka ungas möjlighet till organisering och inflytande.

Aktuella datum:

• 4 september, Sundsvall Block Party ◦ Under kvällen- samtal, intervjuer, film, foto med unga besökare på marknaden ◦ 19-20 samtal/intervju med Niklas Säwén från Sundsvalls kommun

• 5 september, Hudiksvalls marknad ◦ cirka 13.30 samtal intervju med Annika Huber från Hudiksvalls kommun ◦ från 18 häng vid Brandgaragets bord vid Lillfjärden/kärleksstigen.

#ungapålandsbygden är ett projekt och ett nätverk som startade som ett samarbetsprojekt mellan Hela Sverige ska leva, Vi Unga, 4H och U LAND. Projektet drivs sedan juni av Hela Sverige ska leva med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

För kontakt och eventuella bilder:
Isak Bergström                           
☎ 073-077 0118, isak.bergstrom@helasverige.se 

Hannah Frisell, projektledare
☎ 070-2398194, hannah.frisell@helasverige.se 

http://ungapålandsbygden.se/ http://www.facebook.com/ungapalandsbygden @ungapalandsbygd på twitter


Pressmeddelande
19 september 2014

Krossa storstadsnormen - #ungapålandsbygden arrangerar rikskonferens i Hallsberg

21-22 september anordnas den första rikskonferensen för #ungapålandsbygden, ett initiativ av Hela Sverige ska leva, Vi Unga, U LAND och 4H.  

Konferensen handlar om storstadsnormen, våra attityder till unga som väljer att bo på landsbygden och hur vi kan förbättra förutsättningarna för ungas organisering och delaktighet i lokal utveckling.

Arvid Stiernström, U LAND och Lotta Svensson, forskare på FoU i Söderhamn inleder konferensen den 21 september med föreläsningar om landsbygdens särskildheter och vuxnas attityder till unga som bor på landsbygden. ”Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån” är titeln på Lotta Svenssons avhandling som summerar paradoxen med att vara ung och vilja bo på landsbygden.

Under söndagen kommer Clara Bodéns film ”LGH+Bil+Allt jag har och äger” att visas och inspirera till samtal om normförändringar – både till landsbygder och i landsbygder.

Konferensen samlar ett 50-tal deltagare från hela landet som på olika sätt jobbar med och/eller är unga på landsbygden och är en del av #ungapålandsbygdens arbete för att lyfta frågan om hur storstadsnormen skapar en klyfta mellan städer och landsbygder i det allt mer urbaniserade Sverige. 

För kontakt och eventuella bilder:
Josefin Heed, arrangör                       
☎ 072-706 8860,  josefin.heed@helasverige.se