Samantha

Samantha Ohlanders, 27
KONSTFORM: Musik
GÖR: Musiker. Är under våren aktuell med Riksteater-produktionen Fäboland
BOR: Järvsö

Läs artikeln med Samantha från vår kick-off i Norrköping!

Följ Samanthas framfart på hennes hemsida.

Samantha Ohlanders

Var finns du och vad har du för relation till den platsen? 

Jag kommer från Järvsö i Hälsingland, född och uppväxt. Min pappa är också uppvuxen i Järvsö och min farfar kommer från en bondsläkt i Rengsjö i Hälsingland där samma släkt har bott på samma gård sen 1600-talet. Så mina rötter är väldigt starkt förankrade i Järvsö och framför allt Hälsingland. Samtidigt har jag en mamma som kommer från USA och som har en bakgrund av att flytta runt en hel del men som nu sen 30 år tillbaka är bosatt i Järvsö. Nu har jag också köpt ett hus här i Järvsö och bor här i en gammal skola från början av 1900-talet när jag inte lever mitt seminomadiska liv och är ute och spelar runt om i Sverige. 

Vad fick dig att söka till "Ung kultur utmanar den urbana normen"?

Jag har alltid känt mig väldigt starkt förankrad i min hembygd och att jag hör hemma i Järvsö. Både socialt, att jag har min familj här och till själva platsen, att jag vet vart de bästa blåbärsstigarna finns och från vilket berg den finaste utsikten går att se. I mitt jobb som musiker är jag bortrest väldigt mycket och i samband med en sådan period i höstas köpte jag mitt nuvarande hus. Då började jag för första gången i mitt liv ifrågasätta känslan av hem och hembygd och om det bara är av godo att känna så starka band till en plats, det innebär ju också en stark känsla av ansvar och plikter att vara knuten till en specifik plats på det viset. Jag undrade vad det är som gör att något känns som hemma och om det måste vara en fysisk plats eller om det finns olika former av hem och hembygdskänsla. Mitt språk är musiken så jag ville helt enkelt utforska detta mer med hjälp av musik och ljud. 

Berätta något om ditt verk!

Det jag ska göra i mitt verk är att skriva musik baserat på olika erfarenheter av hembygd. Jag vill intervjua olika människor med olika bakgrund och relation till hem och hembygd som en faktisk plats eller något annat. Om vad som gör att något känns som hemma och om det förändras eller är beständigt. Och sen komponera musik med dessa intervjuer som någon slags grund/inspiration.