OCH VINNAREN ÄR: MELLERUD

Juryns tillkännagivande:

"Sveriges grymmaste håla tar unga och ungas engagemang på allvar. Här finns en skapande och kreativ miljö där unga kan mötas, utvecklas och genom flera olika forum få gehör för sina idéer. De många initiativen på platsen bidrar med all säkerhet till en meningsfull tillvaro för invånarna och drivkraften känns väl förankrad. Vi tror också att de unga på denna plats kan förvalta den inspiration priset kan föra med sig.

Därför är Mellerud Sveriges grymmaste håla!"

 

Hur lät då Melleruds egen motivering? Här har ni den:

 

”Hårda bud i Mellerud” är nog det mest kända uttrycket för Mellerud, eller ”våffla med korv”. Varför är vi Sveriges grymmaste håla då? Jo, det ska jag berätta:

Sveriges grymmaste ungdomsgård:

Mellerud har Sveriges grymmaste ungdomsgård. Ett gammalt hotell, med 100 besökare per kväll, måndagar, onsdagar och fredagar. Här kan man umgås med folk från många olika platser i världen, fika, chilla i sofforna, spela biljard och pingis, gå upp i spelrummet och spela X-box eller på någon av datorerna, baka, spela sällskapsspel, fota i fotorummet, få hjälp med läxorna eller riva av några låtar på scenen. Självklart är huset drog- och alkoholfritt och det anordnas fester vid stora högtider så som jul, valborg, skolavslutning och halloween. (Läs mer på deras Facebook Ungdomshuset Stinsen eller instagram @ungdomshusetstinsen)

Sveriges grymmaste ungdomsråd:

Mellerud har Sveriges grymmaste ungdomsråd. Med en styrelse på sju personer har vi fått igenom bygge av cykelväg på Melleruds farligaste gata, ett utomhusgym, varit med och arrangerat skolavslutningsfesten Summerbreak i fem år, elevrådsdagar, dialogcaféer för att prata med så många ungdomar som möjligt, samarbeten med andra ungdomsråd och det senaste projektet Guldpengen där 50 000 kronor skulle fördelas på barn och ungdomars olika förslag. Nu kommer det bli Melleruds första Pride-festival, bättre skolgårdar på skolorna samt snygg grafiti på några elskåp runt om i Mellerud. Förslagen som blev kvar lämnas vidare till politikerna, som ungdomsrådet har ett bra samarbete med. (Läs mer på hemsidan www.mellerudsungdomsrad.se, Facebook Melleruds Kommuns Ungdomsråd, eller instagram @mellerudsungdomsrad)

Sveriges grymmaste kulturliv: Med Kulturbruket på Dal, en kulturskola med nästan 700 elever, ett levande estetprogram, musikkvällar på restauranger och Dalslands center och föreställningar i Sparbankssalongen så har Mellerud ett grymt kulturliv. (Läs mer på http://www.kulturbruketpadal.se, Facebook Mycket snack och lite(n) verksta’ eller instagram @varshow16)

Självklart har vi mängder av idrottsföreningar, egenföretagare och hela sju pizzerior. Visst är vi Sveriges grymmaste håla?

Elvira, ung Mellerudsbo

 

 

Men alltså, det här med "Sveriges Grymmaste Håla" - vad betyder det egentligen?

Vi tänker så här: ofta när man hör folk snacka om småorter och bygder som hålor så menas det i negativ bemärkelse. Byn jämförs med storstaden på ett sätt som är helt orättvist och som bara förstärker storstadsnormen ännu mer. Vi vill utmana det här tänket och vända på begreppet håla. Våra byar och hemorter är fantastiska i sin egen rätt och nu vill vi uppmana folk runtom i landet, oavsett ålder eller hembygd, att nominera sina kandidater till utmärkelsen Sveriges Grymmaste Håla. Den absolut bästa, mysigaste, lugnaste, rivigaste, vackraste, mest fantastiska hålan som finns. Den vill vi höra om.

Finns det några begränsningar, undrar du kanske nu. Hur stor får den vara, hur många personer kan bo där? Vet du, det är faktiskt helt upp till dig. Ingen känner sin håla så bra som du, och det är upp till dig att berätta för oss om den.

Kontaktvägar:

Mejl: isak.bergstrom@helasverige.se
Facebook: https://www.facebook.com/ungapalandsbygden
Twitter: https://twitter.com/ungpalandsbygd