Mer lokal mat åt svenska folket!

Igår kväll var jag riktigt trött efter en intensiv men sjukt rolig dag, jag var så trött att inlägget jag skrev råkade raderas två gånger... Så de får komma nu istället. 

Under gårdagen deltog jag i flera intressanta seminarium om bland annat jämställdhet och människohandel, två mycket viktiga frågor. Det jag fastnade mest för var dock, till min förvåning,  ett seminarium som Sparbankerna anordnade: Rätt utformad upphandling kan ge lokal mat på tallriken. Det hölls runt lunchtid och bjöds på jättegod spenatsoppa med bröd. Allt gjort på lokala och kravmärkta produkter, såklart!
De hade flera intressanta deltagare som berättade om sina arbeten för att få svenskarna att äta mer lokal mat. Vad de gemensamt kom fram till var att det kan vara en svår och krånglig upphandling men det går och det är värt det! De hoppas även på att det ska bli lättare att få igenom förslag om mer lokal mat i skolor, förskolor, mataffärer o.s.v. i framtiden. 

Visste ni att Sverige har största andelen importerad mat i Europa? Egentligen borde det vara en självklarhet att äta närproducerat istället för importerat. Det skulle gynna oss själva, lokala företag och hela vårt samhälle.

Maja Andersson, Sixten Leader Upplandsbygd