Tid till att få vara

"Vilka partier vill införa idrott alla dagar i veckan för Sveriges skolor?" Frågan ställdes på dagens seminarium som RF, Riksidrottsförbundet anordnade tillsammans med SISU idrottsutbildare,  direkt åkte 7 gröna skyltar upp, JA. Alla var enade skolan ska ge eleverna idrott varje dag. Timmen innan diskuterades det öppet om ungas hälsa, vilka utmaningar det finns för att hjälpa unga att bli av med stress, ångest, värk och tryck med landstinget i Sörmland och folklabbet.

 

Klockan 9 var diskussionen öppen om vad utmaningarna är för att bli Sveriges friskaste län 2025, vad ska man göra för att få unga att må bättre? Vad ska man göra för att de ska känna mindre stress i skolan och på fritiden? Två timmar senare diskuterades svaret på den frågan, idrott varje dag i skolan för barn och ungdomar. Det dagens ungdomar pekar på att stressen kommer ifrån, enligt folklabbet, är betygen och de nationella proven. Vilket är självklart att de känner sig stressade för, att bli betygsatt i allt du gör betyder att du känner dig stressad när du dessutom ska prestera på topp i allt. För är du ung i dagens samhälle ska du stå på dig, säga ja, inte ge vika och absolut inte visa dig svag! Detta är inte mänskligt och vi är ju faktiskt helt vanliga människor, med känslor och med gränser. Detta leder till att barn och ungdomar i dagens samhälle behöver någonstans där de är okej att göra, utan att bli betygsatt, där det är okej att säga att du inte kan och ändå få vara med, där det är okej att bara få vara, bara få vara just ung. Du ska inte i dagens samhälle redan innan du börjat högstadiet behöva oro dig för gymnasieval, universitet och jobb. Du har så mycket annat att ta del av, uppleva och njuta av först. Varför får barn och unga inte de idag? Varför inte bara få njuta av att vara ung ibland?!

Min reflektion av denna dag på Almedalen är, att all press ungdomar känner är därför att det saknas tid och utrymme där det är okej att bara ju få vara. Till exempel idrott varje dag i skolan, detta betyder inte att det ska spelas t.ex. basket, fotboll och pingis 5 dagar i veckan för barn och ungdomar. Nej, jag skulle helst se att denna tiden varje dag gav just elev tid att få vara. Tid att få vara ung utan att känna krav och stress från vuxenvärlden och framtiden. Jag tror på att en aktiv skola ger eleverna mer lugn och ork, vilket gör att jag gärna skulle se ökad idrott i skolan men det jag menar är att med tid att få vara på schemat läggs extra idrottstimmar in i skolplanen blandat med kreativt skapande, idéer och praktiskt övningar. Det viktigaste med tid att få vara är att du är ute, i naturen, i alla väder. För det är ute du mår som bäst, det är ute du finner din energi, det är ute i naturen, på landsbygden du får leva fullt ut och har just tid att få vara. 

Fanny Holmén, Ung i Halland